Kolumnit

6.9.2012, Helsinki, Jufo Peltomaa

Lue myös nämä Jufon kolumnit!

Robotit vievät meidän työmme – eli kaipuu mutakuoppiin (uusisuomi.fi)
Oooh, Oy Suomi Ab onkin startup! (uusisuomi.fi)
Rakas startup-päiväkirja! Suomi kiusaa! (city.fi)

Kolumni 1.
Talous on kickstartattava rajuin keinoin: luodaan oys-yhtiömuoto

Suomi ei ole ajautumassa pahaan taloudelliseen kriisiin. Suomi on jo pahassa taloudellisessa kriisissä. Kriisien aikana ei pärjätä hienosäädöllä. Pitää tehdä todellisia muutoksia. No perkele tehdään:

Suomen top 10 -yritysten pitäisi jokaisen kolminkertaistaa väkimääränsä, jotta saataisiin tarvittavat 200 000 työpaikkaa. Se ei ole realistista. Vain startupit voivat pelastaa Suomen. Ongelmana on, että oy- ja oyj-yhtiömuodot eivät sovi startupeille.

Ratkaisu on radikaali: luodaan oys, eli Oy Startup -yhtiömuoto, joka räjäyttää yrittäjyyden uuteen nousuun – ja kickstarttaa Suomen talouden.

Oys-yhtiömuodon saa kahdeksi ensimmäiseksi toimintavuodeksi kevennetyllä sertifiointimenettelyllä jokainen, joka vakuuttaa täyttävänsä seuraavat ehdot:

– Enintään 2 vuotta vanha yritys

– Toiminta liittyy teknologiaan tai moderneihin palveluihin

– Toiminta on uniikkia ja rajusti skaalautuvaa

– Yritys tähtää kansainvälisille markkinoille

– Yhtiön tulos on nollassa tai tappiolla

Jos joku ottaa oys-yhtiömuodon, mutta ei täytä em. ehtoja, hän kantaa vastuun. Uskon, että huijareita on kasvuyrittäjissä todella vähän jos ollenkaan. Tie on sen verran kivinen.

Miten oys sitten eroaisi oy:stä. Tässä ajatuksiani:

  • Palkanmaksu eli työllistäminen järkeväksi: Oys ei maksa veroja eikä sotuja työntekijöilleen maksamastaan palkasta. Näin yrityksen varat käytetään kasvuun, eikä pelätä työntekijöiden palkkaamista. Ensimmäisen kahden vuoden jälkeen on sitten kivempi maksaa veroja ja sotuja – kun tiedetään, että hommalla on tulevaisuus. Tai sitten lyödään hanskat tiskiin – mikä sekin on hyvä. Sen verran voin tinkiä, että otetaan tiimille ryhmähenkivakuutus, mutta vain koska olen hyvällä tuulella.
  • Startupit eivät nytkään välitä turhasta byrokratiasta tai sääntelystä, vaan kiertävät ne tavalla tai toisella – tai jättävät raportit kokonaan tekemättä ja tekevät ylitöitä niin paljon kuin huvittaa jne. Itse en ehtinyt pitää kesälomaa kuuteen vuoteen luodessani yhtä menestyksekästä suomalaista startup-legendaa. Tehdään tästä virallista. Kaikki turha raportointi ja sääntely pois: ei työaikaseurantaa, ei työsuojeluraportteja, tasa-arvosuunnitelmia, vuosilomapalkkalaskelmia jne. Muistakaa: näitä ei tee juuri yksikään startup nytkään siinä hengessä, missä sitä niiltä vaaditaan.
  • Verotus omistajia motivoivaksi: Nyt startup ei voi vapaasti jakaa omistusta tiimille, koska verottaja tulee väliin koko ajan. Vaikka kukaan ei ole saanut mitään oikeasti tällä hetkellä arvokasta – pelkästään todella riskaabelin startupin osakkeita. Oys voisi olla automaattisesti kaikissa tilanteissa aina verottajan mielestä arvostukseltaan nollan euron arvoinen firma. Tämä mahdollistaisi osakkeiden jakamisen vapaasti tiimille ja niiden kaupan firman sisällä. Tällä startup voisi luoda pohjarakenteen, jolla on motivoiva vaikutus ja sitouttava vaikutus.
  • Oys:n koko henkilöstö olisi jatkuvalla koeajalla ilman irtisanomisaikaa, eikä saisi ylityökorvauksia. Tämä on itseasiassa aitojen startupien de facto -tilanne nytkin. Usein firma menisi konkurssiin, jos oikeasti joku perisi irtisanomisajan palkan tai laskisi ylityötunteja, ja niin neuvotellaan yhdessä, että “eiköhän Masa lähde nyt etsimään vaivihkaa uutta työpaikkaa, me annamme hyvät suositukset” tai “saat sitten Ferrariin autoradion kun rikastutaan!”. Startup ei kestä välttämättä edes yhtä epäonnistunutta, mukana sitkeästi roikkuvaa rekryä. Toisaalta keskimäärin startupit ovat todella hyviä rekrytoijia – oma perse kun on kyseessä.
  • Useat (elleivät jopa useimmat) oys-yritykset saisivat varmasti Tekes-tukea. Tekes on mielestäni yksi Suomen hienoimmista asioista – mutta ikävä kyllä pirun byrokraattinen. Tempo-ohjelmalla ja muilla kokeiluilla Tekes on itsekin päätynyt siihen, että rahoituspäätökseen riittää useissa tapauksissa yksi tai kaksi slideä järjettömän dokumenttimeren sijaan. Tehdään tästä oys:n lähtökohta. Rahoituspäätös kolmessa päivässä ja jälkikyttääminen minimiin. Olen seurannut vierestä, kun startupin toimari palaa loppuun Tekesin tuntiraportteja täytellessä – asiakkaiden odotellessa sillä viereisessä huoneessa. Kyllä, pieni osa rahoista menisi varmasti harakoille. Se on paljon parempi kuin rampauttaa jokaisen oys:n toimari 50 – 70 prosenttisesti byrokratialla.

Noh, tässä vaiheessa ajattelette varmasti Raptoria, hassua tukkaa, kokemattomuuttani poliitikkona ja etten ole ajatellut, kuinka paljon rahaa tämä vaatii ja mistä se tulee. Ha! Antakaapa kun yllätän teidät:

Näpertely ei riitä. Startupeista onnistuu upeudesta huolimatta todella isosti vain ehkä joka tuhannes. Puhun Nokia-, Uber- tai Supercell-luokan onnistumisesta. Saadakseen tuhansia uusia startupeja tarvitaan rahaa miljardeja.

EK teki mielestäni sinällään järkevän ehdotuksen, jossa rahat otetaan ylipaisuneesta julkisesta taloudesta ja sijoitetaan siihen, että Suomen kaikkien palkansaajien verotusta kevennetään 4 miljardilla eurolla. Ei siis per nokka. He.

Ehdotan, että EK:n neljästä miljardista käytetäänkin kaksi miljardia siihen, että saadaan katettua oys-yhtiöiden kulut. Minulla on vahva usko siihen, että saamme näin edes muutaman “uuden nokian” – vanhaa termiä käyttääkseni – Suomeen.

Nyt tiedän, että olet ampumassa tämän ajatusrakennelman täyteen reikiä ja kertomassa minulle ja ystävillesi, miksei tämä onnistu.

Tilanne seis!

Haastan sinut – kyllä, juuri sinut – parantamaan tätä ajatusrakennelmaa, tukkimaan reiät ja kertomaan minulle ja ystävillesi miksi tämä saattaa onnistua. Arvaa mitä se on? Se on oys-henkeä!

 

Kolumni 2.
ATK on tullut jäädäkseen. Demokratia on tuotava digitaaliselle aikakaudelle: läpinäkyväksi ja reaaliaikaiseksi

Jos ja kun tulen valituksi Eduskuntaan (kirjoitan sen tässä isolla kun vähän jännittää), aion digitalisoida suhteeni kannatusjoukkoihini.

Itseä on harmittanut luvattoman monta kertaa se, ettei kansanedustajasta kuulu ikinä mitään sen jälkeen, kun pesti on äänelläni irronnut.

Nykyteknologia tarjoaa ratkaisun: jokainen minun rekisteröidyissä kannatusjoukoissani oleva voi mobiiliapplikaation avulla pysyä minuun yhteyksissä:

  • Voin jakaa tärkeiden äänestysten/asioiden julkiset taustatiedot kootusti linkkeinä applikaatiossa. Koska harvempi jaksaa tavata läpi tuhansia sivuja, annan oman yhteenvetoni: käsitän taustamateriaalit näin (muutama lause) ja olen asiasta tätä mieltä (muutama lause). Kaikkia asioita en takuulla ehdi kysellä (joitain äänestyksiä on satoja päivässä jne.), mutta merkittävän lisän tämä toisi verrattuna nykyiseen “ääni pois ja happoa silmille” -henkiseen demokratiaan.
  • Voin kysyä taustajoukkojeni kyllä/ei -mielipidettä yhtäkkiä ja reaaliajassa. “Pitäisikö soita suojella?”, “Tarviiko minun kuunnella tätä scheibaa”, “Natoon vai ei?” tai “Onko teidän mielestänne Väyrynen hyvä jätkä?”. Jos kysymys on lain hyväksymisestä tai hylkäämisestä, pyrin viimeiseen asti noudattamaan taustajoukkojeni mielipidettä. Miksi en sitoudu siihen? Minulla voi olla luottamuksellista tietoa asiasta, tai saatan haluta ajaa jotain tärkeämpää asiakokonaisuutta läpi ns. lehmänkaupoilla. Sitoudun kuitenkin aina selittämään, mikä johti mahdolliseen erimielisyyteen taustajoukkojen kanssa.

Pyrin toteuttamaan systeemin niin, ettei kukaan joudu koodaamaan riviäkään, eli valmiilla työkaluilla. Katsotaan, miten äijän käy. Lupaan kuitenkin olla luomatta tästä miljoonaluokan IT-hanketta – paitsi jos puhutaan tuotteistuksesta ja ulkomaille myynnistä.

Olen myös startup-henkisen kiinnostunut tähän asiaan liittyvistä ideoista. Antaa tulla, älkää siinä toljottako!

 

Kolumni 3.
Alkoholin sääntelystä luovuttava kokonaan: kossut kirjastoihin!

Olen toiminut yökerhon omistajana (CUBA!-yökerhosta oli 20% minun) ja ravintola-alan sijoittajana. En itse osaa käyttää mitenkään loistavasti alkoholia, minkä uskon johtuneen esim. siitä, että luulin 14 – 18-vuotiaana, että parhaat kännit ovat ne, missä oksennetaan. Sen taas uskon johtuneen alkoholiin kiinnitetystä myyttisestä salailuhavinasta ja häpeästä, jonka takia asioista ei uskalleta edes puhua. Siinäkin tapauksessa, että en ole sääntelyn onneton uhri (nyyh-nyyh), vaan yksinkertaisesti huonoviinapäinen ja tyhmä mies, ehdotan seuraavaa:

Alkoholiin liittyvä sääntely tulee kokonaisuudessaan purkaa. Uskon, että alkoholin tuomiin ongelmiin puututaan parhaiten parantamalla vanhat (osin keksitytkin) stigmat sen ympäriltä ja valistamalla järkevistä juomatavoista.

Suomalaisethan eivät muuten alunperin olleet juoppohullua, huonoviinapäistä kansaa sen kummemmin kuin muutkaan kansat. Raittiusliike kehitti tuon myytin oman olemassaolonsa ja sittemmin kieltolain oikeutukseksi. Hyvä markkinointikikka varmasti aikoinaan, mutta silloin piirretty polku on nyt kävelty loppuun ja huonoksi havaittu.

Vankiloissakin on huume- ja alkoholiongelma. Eli vaikka lukittaisiin kaikki suomalaiset vankilaan heidän suojelemisekseen viinalta, ei poistettaisi alkoholiongelmaa. On tullut aika kokeilla jotain Suomessa ennenkuulumatonta: on tullut aika luottaa ihmisiin. Samalla voisi myös parantaa vähän verokertymää, jos verot saataisiin yleiseurooppalaiselle tasolle.